Om si Societate

Ajutor

Manual de utilizare portal

„Cadrul didactic – un profesionist în sistemul de învăţământ”


Cuprins

­­­­­­

Cuprins. 2

1.      Accesare Portal 4

2.      Meniul principal 5

Ø      Header. 5

Ø      Acasă. 5

Ø      Despre Proiect 6

Ø      Noutăți 7

Ø      Galerie foto. 8

Ø      Multimedia. 9

Ø      Cursuri de formare profesională. 10

Ø      Forum... 11

Ø      Contact 12

3.      Meniul stânga. 13

Ø      Autentificare / Deconectare. 13

Ø      Despre proiect 16

Ø      Calendar. 16

Ø      Comunicate de presă. 17

Ø      Resurse. 18

Ø      Întrebări frecvente. 18

Ø      Legături utile. 19

Ø      Agenda mea. 19

Ø      Resursele mele. 19

Ø      Comunitate. 20

4.      Meniul dreapta. 20

Ø      Blocul de căutare. 21

Ø      Top pagini 23

Ø      Blog. 23

Ø      Flux RSS.. 23

5.      Conținutul portalului 24

6.      Subsolul portalului 25

Ø      Ajutor. 25

Ø      Harta website. 25

Ø      Cont utilizator. 26

Ø      Wikitool 27

Ø      Sondaje. 28

Ø      Contact 29


1. Accesare Portal

Portalul Om și Societate  „Cadrul didactic – un profesionist în sistemul de învățământ” este accesibil la adresa:  www.socioumane.pmu.ro

Accesarea portalului se face deschizând o pagină de browser (ex: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrom) și introducând în partea de sus a paginii, unde indică săgeata roșie, adresa web menționată.

Rounded Rectangle: 6Rounded Rectangle: 5Rounded Rectangle: 4Rounded Rectangle: 3Rounded Rectangle: 2

După încărcarea paginii, se observă 5 zone importante în pagină, numerotate și în imaginea de mai sus.

-       1 – bara pentru inserarea adresei paginii web dorite

-       2 – headerul și meniul principal al portalului

-       3 – meniul stânga

-       4 – meniul dreapta

-       5 – conținutul portalului

-       6 – subsolul portalului.

În continuare analizăm fiecare din cele 5 zone prezentate.

2. Meniul principal

În acest capitol vom descrie partea de sus a portalului „Cadrul didactic – un profesionist în sistemul de învățământ”, formată din header si meniul principal, cu submeniurile aferente.

Ø  Header

Imaginea din Header a fost creată în conformitate cu Manualul de identitate vizuală AMPOSDRU. Folosirea Semnăturii s-a făcut în ordinea şi configuraţia stabilită de manual.

Ø   

Această zonă conține un link către prima pagină a portalului, putând fi accesat din orice pagină a portalului. Este un salt direct și rapid către pagina de start a site-ului.

 

Ø  Acasă

Este considerată prima pagină a portalului, având același rol de salt rapid ca și link-ul aflat pe zona de header, prezentat mai sus. De asemenea, este și pagina care se accesează odată cu încărcarea portalului prin accesarea link-ului socioumane.pmu.ro.

Dat fiind că nu este creată o pagină separată pentru această secțiune, se afișează conținutul paginii “Despre Proiect”.

Tot aici apar și documentele selectate pentru a apărea pe prima pagină și documentele cele mai recent inserate sau modificate.

Ø  Despre Proiect

Această secțiune conține partea de informații de interes general legate de proiect. Prin acționarea submeniului, se deschide în zona de conținut a portalului, o pagină nouă ce conține descrierea detaliată a proiectului care stă la baza portalului.

Ø  Noutăți

Această secțiune conține partea de noutăți introduse la nivel de portal. Prin acționarea submeniului, se deschide în zona de conținut a portalului, o pagină nouă ce conține un maxim de 10 astfel de link-uri către documentele de acest tip. Se afișează titlul, o parte din descriere și un link către documentul complet Citește mai mult”. Acest comportament este întâlnit și la apăsarea pe titlul documentului de tip noutate ce se dorește a fi vizualizat.

Ultimele noutăți apar și în partea dreaptă a portalului după cum se poate vedea și în imaginea de mai sus.

Ø  Galerie foto

Cu ajutorul acestei secțiuni se pot vizualiza imaginile adăugate anterior în portal. Pentru a afișa imaginile în format mai mare se editează fiecare imagine prin apăsarea direct pe ea.

            Titlul imaginii apare atât la trecerea mouse-ului pe deasupra acesteia, cât și la editare. Descrierea atașată imaginii apare tot la editarea ei, după cum se poate observa și în imaginea următoare.

            Tot în imaginea următoare se poate observa că acest meniu oferă posibilitatea parcurgerii întregii galerii (link-ul “Urmatoarea”). Este afișată poziția ocupată de imagine în cadrul galeriei (din numătul total al imaginilor incluse) și un link înapoi către pagina prinicpală a galeriei foto.

Ø  Multimedia

            Meniul multimedia conține fișiere de tip video și/sau audio ce pot fi descărcate prin apăsarea pe titlul fișierului.

Ø  Cursuri de formare profesională

Această secțiune a portalului comaseaza informațiile legate de cursurile autorizate de către C.N.F.P.A. existente și disponibile în cadrul regiunilor de dezvoltare.

Pagina principală ce se deschide la acționarea meniului, conține link-uri către toate cursurile desponibile în portal.

      La accesarea unui curs din pagina afișată, se deschide o pagină nouă ce conține un alt link pentru vizualizarea cursului în format html.

      Cursul deschis conține lecțiile necesare lui, numărul acestora variind de la un curs la altul. De menționat că fiecare curs se deschide într-o filă nou creată în browser.

Ø  Forum

Forumul a fost creat pentru a oferi un spaţiu destinat discuţiilor legate de proiect şi de scopul acestuia. La selectarea meniului sunt afișate toate forumurile disponibile și subforumurile aferente fiecăruia.

Forumul a fost împărţit pe secţiuni, iar fiecare secţiune a fost configurată să afişează numărul de subiecte, articole şi data ultimei modificări.

Ø  Contact

În zona de Contact se regăsesc datele de contact  pentru toti participantii la proiect şi se oferă posibilitatea de a transmite şi mesaje prin intermediul unui formular.

Câmpurile Nume, E-mail, Subiect şi Mesaj sunt obligatorii. După completarea datelor, prin apăsarea butonului de salvare, datele sunt trimise beneficiarului, urmând ca utilizatorul să primească un răspuns la formular în cel mai scurt timp posibil.

 

3. Meniul stânga

Secțiunea din partea stângă a portalului este formată din mai multe meniuri detaliate în continuare. Pentru utilizatorii autentificați, în această secțiune apar câteva meniuri suplimentare.

Ø  Autentificare / Deconectare

Prin apăsarea butonului de autentificare și completarea intormațiilor cerute pentru logarea în portal, în locul primului meniu va apărea meniul de Deconectare.

       

În pagina de autentificare deschisă apar trei opțiuni: Creeaza cont nou, Autentificare, Solicitați o parolă nouă.

Înregistrarea în portal se face selectând opțiunea creeaza un cont nou.

După autentificare, blocul este înlocuit cu cel care conține detaliile despre contul cu care s-a efectuat conectarea la portal.

            Dacă v-ați uitat parola pentru contul creat anterior și doriți să o recuperați, selectați opțiunea de solicitare parolă nouă. Veți fi rugat să completați adresa de email pe care să primiți o nouă parolă.

            Parola primită pe email o veți putea folosi la prima autentificare ulterioară cererii de resetare, urmând să o modificați dvs.

După autentificare, în secțiunea Contul meu, se pot modifica datele contului dumneavoastră.

Ø  Despre proiect

Acționarea acestui meniu crează același efect ca și meniu cu același nume aflat în meniul principal.

Pentru o mai ușoară și mai intuitivă metodă de navigare, am implementat în partea dreaptă a portalului o parte de navigare în cadrul secțiunii Despre proiect, structurând astfel informația disponibilă.

Ø  Calendar

      Această secțiune conține evenimentele publice ce țin de buna desfășurare a acestui program. Evenimentele apar sub forma de link-uri în calendar, iar la apăsare se afișează conținutul evenimentului.

      Pentru utilizatorii autentificați, calendarul conține atât enevimentele publice cât și cele private, inserate de utilizator.

            Coloana stângă conține informații despre cele mai accesate pagini din portal, intrările în blog, secțiunea pentru accesarea fluxurilor RSS și, pentru utilizatorii conectați, o secțiune  pentru afișarea membrilor conectați în portal la momentul accesării.

Ø  Comunicate de presă

Secțiunea pentru Comunicate de presă este prezent tot în coloana dreaptă a portalului și conține link-uri către toate comunicatele de presă publicate pe site, fiecare link afișând, prin apăsare, întreg conținutul comunicatului, inclusiv eventuale documente atașate.

Ø  Resurse

Utilizatorul are la dispozitie o pagină cu resursele din cadrul portalului Portalul de colaborare „Om şi Societate”. Pagina Resurse dă utilizatorului acces la o serie de materiale și instrumente de lucru ce pot fi folosite de către utilizatori în îndeplinirea sarcinilor.

Ø  Întrebări frecvente

A fost dezvoltată secțiunea Intrebări frecvente pentru a răspunde unor întrebări comune adresate adesea de către vizitatorii portalului Om si Societate, cu privire la tematica proiectului Cadrul didactic – un profesionist în sistemul de învățământ”.

Ø  Legături utile

Tot în coloana din dreapta a Portalului se găsește meniul de link-uri către site-uri de interes general (Ministerul Muncii, Reprezentanța Comisiei Europene în Romania sau Fondul Social European).

 

Ø  Agenda mea

Accesarea meniului se poate face numai după autentificarea prealabilă. Pagina deschisă este asemănătoare celei din meniul Calendar, cu mențiunea că aici sunt afișate toate evenimentele utilizatorului autentificat, și cursurile inserate și publicate de acesta.

Ø  Resursele mele

Acest meniu este de asemenea accesibil numai utilizatorilor autentificați ce au drepturi de vizualizare a categoriei. Pagina deschisă conține toate resursele publicate de utilizator.

Ø  Comunitate

Meniul Comunitate este dedicat membrilor existenți la nivel de portal. La accesarea lui se deschide o pagină ce conține un link Membrii la apăsarea căruia sunt afișați toti utilizatorii care au cont creat în site, ordonați alfabetic.

      Pentru fiecare utilizator sunt afișate informații despre finalizarea cursurilor cu diplomă sau nu, disciplina urmată de cursant, instituția la care lucrează, localitatea și județul de reședință ale acestuia.

4.   Meniul dreapta

Secțiunea din partea dreapă a portalului este formată din câteva blocuri descrise în detaliu în continuare. Acestea sunt: blocul de căutare, top pagini accesate, blogurile create și subiectele aferente lor și partea de flux RSS.

Ø  Blocul de căutare

Căutarea în portal se face inserând unul sau mai multe cuvinte, fie ele complete sau părți de cuvinte, și apăsând apoi pe lupa din partea dreaptă a blocului.

Dacă nu se introduce nimic în câmpul de căutat înainte de apăsarea pe lupă, utilizatorul este avertizat.

            Există și posibilitatea de căutare avansată în portal, selectând una sau mai multe categorii de conținut.

Ø  Top pagini

Secțiunea pentru cele mai accesate pagini din portal se găsește tot în partea dreaptă a portalului. Aici sunt prezente părți din titlul noutăților accesate cel mai mult de către vizitatori, fie ei autentificați sau nu. Sunt afișate maxim 5 titluri de documente, pentru fiecare apărând link-ul câtre întreg documentul, și data de publicare a acestuia.

Ø  Blog

Portalul oferă posibilitatea realizării de bloguri, însă numai de către utilizatorii autentificați ce au drepturile necesare pentru adăugare.

 

            Prin apăsarea pe link-urile din aceast bloc din coloana dreaptă, în partea de conținut apare o pagină nouă cu titlul blogului, autorul și data creării, precum și corpul blogului. Se observă că este necesară o autentificare prealabilă pentru editarea subiectului ales.

Ø  Flux RSS

Secțiunea de flux RSS este de asemenea adăugată în portal și oferă posibilitatea de abonare pentru toti utilizatorii.

Prin apăsarea butonului din imaginea anterioară, se deschide o fereastră nouă cu toate subiectele ce fac obiectul fluxului rss, adăugate în portal. Tot aici se alege tipul de feed la care se dorește subscrierea.

5.  Conținutul portalului

Partea de conținut este afișată în centrul portalului. Fiecare meniu accesat modifică această zonă prin afișarea paginii corespunzătoare.

Blocul pentru conținut are o dimensiune fixă pe lățime și o dimensiune variabilă pe înălțime, putându-se derula cu ajutorul barei de scoll.

6.  Subsolul portalului

            Această secțiune a portalului este formată din meniul Cont Utilizator util celor ce doresc să se autentifice sau să se înregistreze la nivelul portalului, alături de informații cu caracter general, precum meniul Ajutor si meniul Contact. Tot aici găsim informații specifice portalului, structurate în meniul Wikitool și meniul Sondaje, și o hartă a site-ului.

Ø  Ajutor

Meniul intitulat Ajutor deschide o pagină creată de administrator ce conține informații utile vizitatorilor despre utilizarea portalului.

Ø  Harta website

Tot în subsolul portalului se găsește link-ul către harta acestuia, formată din blocurile și meniurile aferente lor.

Structurarea meniurilor sub formă de listă oferă o mai bună vizualizare a categoriilor regăsite în portal. Pentru utilizatorii aflați la primele vizite în site, harta este un ghid util și rapid.

Ø  Cont utilizator

Meniul pentru autentificarea utilizatorului este prezent atât în blocul din stânga cât și în subsolul paginii. Pentru utilizatorii neautentificați, accesarea meniului deschide pagina de logare. Pentru utilizatorii autentificați, pagina deschisă este cea de vizualizare sau modificare profil.

Ø  Wikitool

            Acestă zonă cuprinde și instrumentul de definiții la nivel de portal. Aici sunt introduse informații utile tuturor utilizatorilor portalului despre termeni regăsiți în paginile de conținut existente. Utilizatorii cu drept de adăugare și modificare, și care sunt autentificați, gestionează subiecte aici.

Utilizatorii autentificați cu cont de administrator pot actualiza informațiile și pot insera comentarii la conținutul existent. De asemenea pot urmării actualizările.


Ø  Sondaje

 

Categoria de sondaje a fost adăugată pentru realizarea unor statistici la nivelul conținutului portalului.

            Utilizatorii își pot exprima opiniile asupra unor sondaje create de către administratorii portalului, dar pot totodată și vizualiza rezultatele și procentajul voturilor la un anumit moment de timp.

Ø  Contact

Formularul de contact este accesbil atât din meniul principal al portalului, cât și din partea de subsol. Dat fiind că o parte din portaluri au acest meniu în partea de sus a paginii, iar altele în partea de jos, pentru portalul de față s-a ales varianta inserării acestuia în ambele blocuri, oferind astfel un plus de organizare.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.