Om si Societate

Segitség

 

 

 

Használati utasitás portál

 

„A tanár – egy szakember az oktatási rendszerben”


Tartalom

­­­­­­

Tartalom 2

1.      A portál használata 4

2.      Főmenü. 5

Ø      Fejléc 5

Ø      Főoldal 5

Ø      Projekt 6

Ø      Hirek. 7

Ø      Fotó galéria. 8

Ø      Multimédia. 9

Ø      Szaktanfolyamok. 10

Ø      Fórum... 11

Ø      Kapcsolat 12

3.      Bal oldali menü 13

Ø      Azonósitás/kikapcsolás. 13

Ø      A projekt 16

Ø      Kalendárium... 16

Ø      Sajtóközlemény. 17

Ø      Források. 18

Ø      Gyakori kérdések (GYIK). 18

Ø      Hasznos linkek. 19

Ø      Személyes napirend 19

Ø      Személyes forrásaim... 19

Ø      Közösség. 20

4.      Jobb oldali menü 20

Ø      Kereső blokk. 21

Ø      Legglátogatottabb oldalak 23

Ø      Blog. 23

Ø      RSS 23

5.      A portál tartalma. 24

6.      A portál alja. 25

Ø      Segitség. 25

Ø      Honlap térkép 25

Ø      Látogató számla 26

Ø      Wikitool 27

Ø      Felmérés. 28

Ø      Kapcsolat 29

 

 


1.  A portál megnyitása

 

Az Ember és Társadalom portál „A tanár – egy szakember az oktatási rendszerben” a www.socioumane.pmu.ro honlapon található.

 

A portál müködédéhez megnyitunk egy böngészdő oldalt (páldául: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrom) és beirjuk az emlitett web-cimet az oldal fenti részében ahol a piros nyil jelzi.

 

 

Rounded Rectangle: 6Rounded Rectangle: 5Rounded Rectangle: 4Rounded Rectangle: 3Rounded Rectangle: 2

 

 

Az oldal feltöltése után 5 fontos terület jelenik meg az oldalon, melyek a fenti képen számozva léthatók.

-       1 – a web cim beirásához szükséges ablak

-       2 – portál fejléc és főmenü

-       3 – bal oldali menü

-       4 – jobb oldali menü

-       5 – a portál tartalma

-       6 – a portál lenti része.

A továbbiakban elemezzük mind az 5 megnevezett területet.

 

2.  Főmenü

 

Ebben a fejezetben bemutatjuk a „A tanár – egy szakember az oktatási rendszerben” portál fenti részét, a fejlécet és a főmenüt a hozzátartozó almenükkel.

 

Ø  Fejléc

 

A fejléc image az AMPOSDRU vizuális arculati  kézikönyv alapján jött létre. Az aláirás használata a könyv által előirt rend és konfiguráció szerint készült.

Ø   

Ez a terület egy link-et tartalmaz a portál honlapjához és bármely oldarol elérhető. Ez egy direkt és gyors ugrás a honlaphoz.

 

Ø  Kezdőlap

 

Ez a portál első lapjának van tekintve és ugyanaz a gyors visszajutási szerepe van mint az elöbb leirt fejlécen lévő link-nek. Ugyanakkor ez az oldal nyilik meg a portál feltöltésekor a socioumane.pmu.ro link használatával.

Mivel hogy ennek a szakasznak nincs egy külön oldal szerkesztve, a „A Projekt” oldal tartalmát jelenti meg.  

Ugyanitt jelennek meg az első oldanak kiválasztott dokumentumok és a legutobb beillesztett vagy modositott dokumentumok.

Ø  A Projekt

 

Ez a szakasz az általános információkat tartalmazza a projektröl. Az almenü megnyitása, a portál tartalmának területén, egy uj oldalt nyit meg mely a projekt részletes leirását tartalmazza és a portál alapjának szolgál.

 

 

 

Ø  Hirek

 

Ez a szakasz a portál szinten történő legújabb hirek bevitelét tartalmazza. Az almenü megnyitása, a portál tartalmának területén egy uj oldalt nyit meg mely maximum 10 link-et az ilyen fajta dokumentumokhoz tartalmaz. A cim, némi leirás és a link a „Bővebben” teljes dokumentumhoz jelenik meg. Ugyanez történik ha rőkattintunk a dokumentum cimen a hirekre melyeket látni szeretnénk.

 

 

A legujjab hirek a jobb oldalon is megjelennek, mint ahogy ez a fenti képen is látható.

Ø  Fotó galéria

 

Ennek a szakasznak a segitségével a portálra előzőleg feltöltött képek láthatók. A képek kinagyitása minden kép külon rákattintássával történik.  

 

            A kép cime megjelenik mikor a mouse ezen keresztül halad vagy a szerkesztésnél. A kép leirása a szerkesztésnél jelenik meg, mint ahogy ez az alábbi ábrán látható.

            Szintén az alábbi ábrán látható hogy ez a menü lehetővé teszi az egész galérija böngészését (link “Következő”). Megjelenik a kép pozicioja a galériában (az összes feltöltött képek közül) és a link amelyik vissza visz a fotó galéria főoldalára.

 

 

Ø  Multimédia

 

A multimédia menü video és audió tipusú fájlokat tartalmaz melyeket a cimre kattintással lehet letölteni.

 

 

Ø  Szaktanfolyamok

 

Ez a szakassza a portálnak, a C.N.F.P.A. által jóváhagyott, a fejlődő régiókban meglevő és rendelkezésre álló tanfolyamokrol szólo információkat tartalmaz.

 A menü müködtetésével megnyiló főoldal link-eket tartalmaz az összes portálon rendelkezásünkre álló tanfolyamhoz.

 

      Egy tanfolyamra kattintásal a megjelent oldalon, egy új oldal nyilik meg amely egy linket tartalmaz hogy a tanfolyam html. Formátumban is látható legyen.

      A megnyitott tanfolyam a szükséges leckéket tartalmazza, melyeknek száma minden tanfolyamonként változik. Ne feledje hogy minden tanfolyam a böngészde egy- egy új oldlán nyilik meg.

 

Ø  Fórum

 

A Fórum létrehozásának célja hogy helyet adjon a projektrol és ennek céljárol történő vitáknak. A menü kiválasztásakor megjelennek az összes lehetséges fórumok és a hozzátartozó alfórumok.

A Fórum fejezetekre lett osztva és minden fejezet ugy lett szerkesztve hogy megjelenitse a témaköröket, cikkek számát és az utolsó módositás dátumát.

 

Ø  Kontaktus

 

A Kontaktus-nál megtalálhatók a projekt résztvevőinek összes adataik lehetöséget kinálva az üzeneteknek.

A név, e-mail, téma és üzenet mezők kötelezők. Az adatok kitöltése után, a mentés gombra kattintva az adatok továbitva lesznek a cimzetnek és a lehető leg rüvidebb időn belül a látogató választ kap erre az ürlapra.

 

3. Bal oldali menü

 

A portál bal oldali szakasza több menüt tartalmaz melyeket az alábbiakban részletesebben bemutatunk. Az azonositott felhasználok számára néhány további menü all a rendelkezésükre.  

 

Ø  Azonósitás /Kikapcsolás

 

A portálra való bejelentkezéskor, az azonósitás gombra kattintás és a kért információk kitöltése után megjelenik a kikapcsolás menü. 

       

A megnyilt azonositási oldalon megjelenik három lehetöség: új fiók létrehozása, azonositás, új jelszó kérelmezése.

A portálra való regisztrálás az új fiók létrehozása opció választásával történik.    

Az azonositás után, a blokk helyett egy másik, a portál bejelentkezési számlájának részleteit tartalmazó blokk jelenik meg.

            Ha elfelejtette a jelszavát a korábban létrehozott fiókhoz és szeretné visszaszerezni, válassza az új jelszó kérelmezése opciót. Meg lesz kérve hogy töltse ki az e-mail cimét ahová elküldik az új jelszót.

            Az e-mailen kapott jelszó felhasználható a kérelmezés utáni első azonositához, melyet aztán személyesen is vissza változtathat.

Az azonositás után, a my account részlegben módosithatja a fiók adatait.  

 

Ø  A projekt

 

Ennek a menünek a müködtetése azonos hatású mint az azonos elnevezésü menü a fő-menüböl.

Egy könnyebb és hatásosabb navigációs modszer érdekében a portál jobb oldalán beiktattunk egy navigációs részt a “Projekt” részlegben, hogy a rendelkezésünkre álló információt rendszerezhessük.  

 

Ø  Kalendárium

 

      Ez a rész a nyilvános eseményeket tartalmazza melyek ennek a programnak a zökkenőmentes kivitelezését biztositja. Az események link formájában jelennek meg a kalendáriumban és rákattintássall az esemény tartalma jelenik meg.

      Az azonositott látogatók számára a kalendárium nyilvános és privát eseményeket tartalmaz melyeket a látogató táplált be.

            A bal oldali oszlop információkat tartalmaz a leglátogatottabb portál oldalakrol, blog bejelentkezésekröl, RSS-hirdetésekröl, a  bejelentkezett felhasznéloknak egy szakaszt a portálra bejelentkezett tagokrol a csatlakozás idöpontjában.

 

Ø  Sajtóközlemény

 

A Sajtóközlamény szakasza ugyancsak a portál jobb oldali oszlopban jelenik meg és az összes feltöltött sajtóközleményhez link-et tartalmaz melyek rákattintásával megnyilik a telyes sajtóközlemény tartalma és esetleges mellékletek is.

 

Ø  Források

 

A látogató rendelkezésére áll egy oldal az „Ember és Társadalom” eggyüttmüködési portál forrásairol.” Ez az oldal hozzáférést biztosit egy sor anyag és munkaeszközökhöz amely a látogatók feladatainak végrehajtásához használhatók.  

Ø  GYIK

 

A GYIK részleg azért lett kifejlesztve hogy közös kérdésekre válaszoljon amelyeket az Ember és Társadalom portál látogatoi a „A tanár – egy szakember az oktatási rendszerben” projektel kapcsolaban tesznek fel. 

Ø  Linkek

 

Szintén a portál jobb oldali oszlopjában található a linkek menüje közérdekü web oldalakhoz (Munkaügyi Minisztérium, Europai Bizottság Romániai Képviselete vagy az Europai Szociális Alap Képviselete).

 

 

Ø  Személyes napirend

 

Ehhez a menühötz csak azonositás után lehet hozzáférni. A megnyitott oldal hasonló a Kalendárium menü oldalához kivéve hogy itt az azonositott látogató eseményei, a feltöltött és közzé tett tanfolyamjai olvashatók. 

 

Ø  Személyes források

 

Ez a menü szintén csak azonositott felhasználok számára hozzáférhető akik jogosultak a kategoria látogatásához. A nyitott oldal a látogató összes feltöltött forrásait tartalmazza.  

 

 

 

Ø  Közösség

 

A Közösség menü a létező portál tagoknak van szánva. A megnyilt oldal egy Tagok link-et tartalmaz melynek rákattintásával, betürentbe, az összes látogató megjelenik akik számlát nyitottak a honlapon.

 

      Minden látogatórol megjelennek információk a tanfolyam elvégzéséröl, diplomával vagy annélkül, a tudományágrol, a munkahelyéröl, a lakohelyéröl– város és megye. 

 

 

4.   Jobb oldali menü

 

A portálnak a jobb oldali szakasza egy pár blokkbol van szerkesztve, melyeket az alábbiakban részletesen leirunk. Ezek a: kereső blokk, a leggolvasottab oldalak, létrehozott blogok és ezekhez kapcsolodó témák és RSS-hirdetések.

 

Ø  Kereső blokk

 

A portálon való keresés egy vagy több egész szó vagy szótöredékek beirásával történik. Ezután a jobb oldali nagyitó gombra kell kattintani.

Ha a látogató nem ir be semmit a blokkba akkor a nagyitó megnyomása elött megjelenik egy felhivás.

            Részletes keresés is lehetséges a portálon, a tartalombol egy vagy tobb kategoria kiválasztásával. 

Ø  Legglátogatottabb oldalak

 

A portál legglátogatottabb oldlak részlege is a portálnak a jobb oldalán van.  Itt vannak feltüntetve a legglátogatottabb részek a hirek cimeikböl. Maximum 5 dokumentum cime jelenik meg, a telyes dokumentumhoz való link-el valamint a megjelenési dátum.

 

Ø  Blog

 

A portál lehetővé teszi blog-ok létrehozását de csak az azonositott látogatóknak akiknek joguk van a bővittésekhez.  

 

            A linkekre kattintva ennek a blokknak a jobb oldali oszlopában, a tartalom részen egy új oldal jelenik meg a blog elnevezésével, szerkesztőjével, a létrehozási dátummal és a blog törzsével. A kiválasztott téma szerkesztéséhez elözetes azonosittás szükséges.

 

Ø  RSS

 

A portál RSS feed része lehetőséget nyujt az összes látogatónak az előfizetéshez.

Az előző ábra rákattintásával egy új ablak nyilik meg az összes anyaggal amleyek a RSS feed portál tárgyát jelentik. Ugyan itt válasszák meg a feed tipusát amelyre elő akarnak fizetni.  

 

 

1.  A portál tartalma

5.   

 

A tartalom a portál közepén van feltüntetve. Mindegyik menü használata megváltoztatja ezt a részt az előhivott oldalak által.  

A tartalom blokknak fix mérete van szélességében és változó hosszában. Az oldalt le/fel lehet futtatni a scroll futtatósáv segitségével.

 

 

 

6.  A portál alja

 

Ez a része a portálnak a Látogató Fiókja menüt tartalmazza azoknak a látogatóknak a részére akik bejelentkezni szeretnének a portál szintjén, valamint általános informáciokat és a Segálj és a Kapcsolat menüket. Szintén itt találunk konkrét információkat a portálrol a Wikitool és a Felmérések menükbe valamint egy térképet a honlaprol.

 

Ø  Segitség

 

A Segitség elnevezésü menü egy oldalt nyit meg amelyet az adminisztrátorok szerkesztett és amlyik hasznos információkat tartalmaz a portál használatárol.    

 

Ø  A honlap térképe

 

Szintén itt található egy link a honlap térképéhez a létező blokokkal és ezekhez tartozó menükel.

A menük listálása jobb rálátást nyújt a portálon található kategoriákhoz. Azoknak a  látogatóknak a számára, akik elsőre látogatják a portált, a térkép egy hasznos és gyors útmutató.

 

     

Ø  Látogató számlája

 

Az azonositási menü megtalálható a baloldali blokkban valamint az oldal alsó részén. A nem azonositott látogatók számára, a menü megnyitása, megnyitja a bejelentkező oldalt. Az azonositott látogatók számára, a megnyitott oldal a megtekintési vagy a profil modositási oldala.

Ø  Wikitool

 

            Ez a részleg a portál szinti fogalmak eszközét tartalmazza. Itt találhatók hasznos információk a portál összes látogató részére az oldalakon megjelenő  kifejezésekröl. Azok a látogatok akiknek joguk van hozzáfüzni vagy változtatni és témákat kezelni.

Az azonositott látogatok akiknek adminisztrátori számlájuk van, az információkat frissithetik és megjegyzéseket füzhetnek a tartalomhoz.  


Ø  Felmérések

 

A Felmérések kategóriája azért lett létre hozva hogy statisztikai adatokat gyüjtsenek a portál tartalmi szintjén.

            A látogatók kifejezhetik véleményüket egyes felmérésekröl amelyeket a portál adminisztrátorai hoztak létre és ugyanakkor láthatják az eredményeket valamint a szavazatok százalékait egy adott időpontban.  

 

Ø  Kapcsolat

 

A kapcsolat ürlap kinyitható mind a főportálrol és a lap alján. Mivel hogy egyes portálokon ez a menü az oldal fenti részén található másik portálokon viszont az alsó részén található, a jelen portál mind két helyen megjelenteti ezáltal javitva a szerkezetet.

 

 

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.